top of page

Porsuk Kültür Sanat Bülteni - 12

Günaydın.

"Yolsuzluk her türlü tehlikeden daha kalıcı etkiye sahip sinsice bir salgındır." Aristotales-Politika

Porsuk Kültür Dergi'nin "Şehir" dosya konulu Mart 2023 sayısının kapağı bu alıntıyla çıkacak. Söylenecek çok fazla şey var. Bir doğa olayını, yıkım haline getiren ve insanları çaresizliğe ve tarifsiz acılara boğan tüm sorumluların hesap vermesini diliyoruz.

İnsanca yaşayabileceğimiz bir gelecek için ne yapabiliyorsak, her birimiz, elimizden geleni yapalım. Ne yapabiliyorsak...

Görüşmek üzere.

Asil

19.02.2023





Çabuk okunan kültür sanat haberleri

Ezgi Çavuş @ezgicavus_
  • ABD’li rock müzik grubu Pearl Jam, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından afet bölgesine bağış yapan hayranlarından birine, 1996’da İstanbul’da verdikleri konserin yeniden basılmış imzalı afişini hediye edeceklerini duyurdu.

  • Müzik dünyasının en prestijli ödülleri olarak kabul edilen Grammy Ödülleri, bu yıl 65'inci kez sahiplerini buldu. Törenin ev sahipliğini Trevor Noah ile Randy Rainbow üstlendi. Los Angeles'ta Crypto.com Arena'da düzenlenen törende en büyük ödüller Harry Styles, Kendrick Lamar, Adele ve Beyonce'ye gitti.

  • İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası (İDSO), Atatürk Kültür Merkezi Telekom Opera Salonu’nda şef Raoul Grüneis yönetiminde J. B. Lully, B. Britten ve R. Strauss’un eserlerini çaldı.

Kültür sanat haberleri
  • Şanlıurfa'nın Haleplibahçe semtinde 2006 yılında bir projenin temel kazıları sırasında, milattan sonra 5-6. yüzyıllarda yapıldığı tahmin edilen Roma sarayının tabanına işlenmiş savaşçı Amazon kadınları mozaikleri bulundu.



  • Osmanlı Devleti'nin 25. kaptanıderyası Barbaros Hayrettin Paşa'nın ismini taşıyan Levent'teki camide, pusula motifli ve sedef işlemeli Kur'an-ı Kerim mahfazası, farkı stillerdeki kapı işlemeleri, minber, kepenk ve vaiz kürsüsü yer alacak.

Kültür sanat haberleri
  • İngiltere'de bir antika dükkanından 309 dolara satın alınan ve İsviçreli heykeltıraş Alberto Giacometti'ye ait olduğu anlaşılan avize, müzayedede milyonlarca dolara satışa çıkarılacak.




Haftanın Sinematik Evreni

Ezgi Çavuş @ezgicavus_
  • Geçtiğimiz yıl Kasım ayında; John Wick serisinin gelecek olan dördüncü filminin, serinin en uzun filmi olacağını öğrenmiştik ancak post prodüksiyonu devam eden filmin kaç dakika olacağına yönelik net bir bilgi paylaşılmamıştı. Bu hafta gelen habere göre film jenerikleriyle birlikte 169 dakika süresiyle serinin en uzun filmi olacak.

  • 10 Şubat’ta 25. yılına özel vizyona giren Titanik, hafta sonu 22 bin 400 seyirciyle açılışını gerçekleştirdi. Toplam izleyici sayısının 2 milyon 965 bin 523'e çıkmasıyla birlikte Titanik, yeniden yerli gişenin tüm zamanlarda en çok izlenen yabancı filmi olmayı başardı.

  • Amazon'dan Spider-Man Noir dizisi geliyor.Amazon Prime Video, live-action "Spider-Man Noir" dizisi için çalışmalara başladı. Henüz resmi adı açıklanmaya dizi, 1930'ların New York şehrinde yaşayan daha yaşlı, kır saçlı bir süper kahramanı konu alacak. Dizi kendi evreninde geçecek ve ana karakter Peter Parker olmayacak.

  • Todd Philips Joker 2'den ilk görseli "Happy Valentines Day" notuyla paylaştı."Joker: Folie à Deux" 9 Ekim 2024'te, yani ilk filmin çıkışından beş yıl sonra sinemalarda boy gösterecek.


Mekân Sözlüğü

S. Ezgi Akyıldız @seakyildiz

Mazlumlar Muhallebicisi

Mazlumlar Muhallebicisi, 1927'den beri Eskişehir'in en lezzetli mekânlarından. Eskiden, gençlerin buluşma yerlerinin başında gelirmiş. Köprübaşı'nı Hamamyolu'na bağlayan arada ilk şubelerini açmışlar. Arnavut bir ailenin göz nuru işletmesi. Neredeyse yüzüncü doğum günlerini kutlayacağız. yüz yıldır hep ünlü, hep uğrak yeri. Yalnız bu asırlık tarihleri boyunca iktidarları bir defa sarsılmış. Arkasında da epey ilginç bir mesele var. Dünya şampiyonu güreşçi hemşerimiz Nasuh Akar şehre döndüğünde ona, en işlek caddede bir ev bir de dükkân hediye edilir. Dükkân güzel bir pastane olarak düzenlenir ve şimdiki Orduevi'nin karşısında açılır. Ünlü güreşçinin mekânı olduğunu duyan cemaat elbette akın eder. Yalnızca Eskişehirlilerin değil, İstanbul, Ankara gibi illerden gelen ziyaretçilerin de ilgisine mazhar olur. Şöhretin nimetlerini ticari yatırımla taçlandıran milli güreşçimiz tabiri caizse şehrin en "elit" konuklarını burada misafir eder. Elbette bu yıllar boyu devam ederken Mazlumların ziyaretçi sayısı hatırı sayılır bir düşüş yaşasa da lezzetinden hiçbir şey kaybetmez. Nasuh Akar rahmetli olunca varisler bu işi bırakmışlar, ama belli ki tadında. Anneannem hatırlıyor, "Güzeldi ama Mazlumlar gibisi yok," diyor.


Kültür sanat haberleri

Mekânın ferahlığına inananlardanım. O yüzden yazımı bitirince Haller’e gidip kendime güzel bir muhallebi ısmarlayacağım. Biraz ‘ferahlık’ arzuladığımız, nefes alıp verirken zorlandığımız bu günlerde umarım bu küçük hikâye size iyi gelir.


Bi'yografi

Özge Sever @kalbinesaklanan

Howard Phillips Lovecraft

Stephen King, onun için 20. yüzyılın en büyük yazarı diyor. Bu haftaki konuğumuz bilim kurgu, fantezi ve korku yazarı Howard Phillips Lovecraft.


Kültür sanat haberleri

  • İlk şiirlerini 6 yaşında yazmaya başlayan Lovecraft babasının hastalığından ve ölümünden çok etkilendi.

  • Annesinin dışarı çıkmasına izin vermemesi asosyal ve içe kapalı büyümesine sebep oldu. Yalnız bir çocukluk geçirdi.

  • Günlerini evde geçiren küçük Lovecraft, Arap mistizmine ve gotik korku öykülerine ilgi duymaya başladı. Yazdığı garip öyküler annesini endişelendirse de büyükbabasının desteğiyle yazmaya devam etti.

  • Dünyaca tanınan bir yazar olacağından habersiz bilimkurgu öyküleri yazıyordu. Ta ki UAPA adındaki (bir amatör yayın derneği) derneğin başkanı olan Edward F. Dass'ın dikkatini çekene kadar.

The Argosy dergisine yazdığı mektupla hayatı değişti. Daas, Lovecraft'ı derneğe katılmaya davet ederek, onu birçok şiir ve deneme yazmaya teşvik etti.

  • Sıkıntılar yazarın peşini hayatı boyunca hiç bırakmadı, belki de besledi.

  • 1926 yılında yazdığı korku romanı Cthulhu Mitosu onu ölümsüz bir yazar yaptı. Birçok yazara ilham olarak edebiyatın karanlık tarafına katkı sağladı.

Aşağıdaki linke tıklayarak korku edebiyatını ve sinemasını derinden inceleyen Gerisi Hikâye Korku Konuşmaları podcastinde Lovecraft’ı dinleyebilirsiniz.


bir şiir bir kelime

Orhan Haşim Elmalı @orhanhasim

Kültür sanat haberleri

İçimde Bir Şeyler

Oğuzhan Acar @mustbecover

‘‘Dolanım’’

3000x3000 px -Dijital Çizim - 2023


Kültür sanat haberleri


Çok İyi İşler

Sergi, müze, bienal tavsiyelerimiz çok iyi işleri bulup çıkaran Çok İyi İşler kurucu editörü Rumeysa Kiger'den! Takip için -- @cokiyiisler @rumeysakiger

kültür sanat  haberleri-Çocuklarını yiyen satürn - Goya

Yolsuzluk, herhangi bir diğer tehlikeden daha kalıcı etkiye sahip sinsice bir salgındır. Yavaşça devletin kurumlarını yıpratır ve toplumun dokusunu kemirir, sonunda devlet sadece bir kabuk haline gelir." Aristotales - Politika

"Çocuklarını Yiyen Satürn" (1819-23) Francisco Goya'nın en güçlü ve rahatsız edici eserlerindendir. İspanyol Engizisyonu'nu karakterize eden aşırılıklar ve güç istismarlarına bir eleştiri olarak yorumlanmıştır.

Gücün tahrip edici etkisinin şiddet ve yıkıma yol açacağını anlatan resimde mitolojik karakter Satürn'ün kendi çocuğunu yemesi tasvir edilir. Bu eser Goya'nın 1819 ve 1823 yılları arasında kendi evinin duvarlarına boyadığı 14 resmin bir parçasıdır. Seri, karanlık konusu ve hüzünlü atmosferi nedeniyle "Kara Resimler" olarak bilinmektedir.





Belki bilmiyorsunuzdur…

Asil Çam @asilcam

kültür sanat  haberleri
Yönetmen: John Ford

Şarkı - Nobahari - Mohsen Namjoo - Spotify

"Lazım bir ömür daha;

Ölümümüzden sonra.

Zira süren ömrümüz

Geçti umutlanmakla."

Film - Gazap Üzümleri - Hikaye: John Steinbeck / Yönetmen: John Ford

Kitap - Onuncu Köy - Fakir Baykurt


Kapanış Notları

  • Öykü, Deneme, Araştırma, İnceleme türlerindeki yazılarınızı Porsuk Kültür Dergi'de yayınlanması için gönderebilirsiniz. Nisan ayı dosya konusu: KOKUyazı göndermek için son tarih 17 Nisan

  • İllüstrasyonlarınızla Porsuk Kültür'de yer almak isterseniz, bize portfolyonuzu içeren bağlantının bulunduğu bir e-posta göndermeniz yeterli. Editörlerimiz sizinle iletişim kuracaktır.

  • Kitap tanıtım ve Marka&Proje işbirlikleri için mail adresimizi kullanabilirsiniz.

  • Twitter- @PorsukKultur Instagram- @porsukkultur bilgi@porsukkultur.com

Son Hatırlatmalar

  • Bu bülteni her Pazar saat 10.00'da okumak isterseniz ve henüz abone değilseniz sayfadaki forma e-posta adresinizi yazmanız yeterli.

  • Bu bültenden faydalanacağını düşündüğünüz arkadaşlarınız varsa lütfen adresini onlarla da paylaşın.

Mutlu bir hafta diliyoruz herkese, Pazar günü görüşmek üzere. 10.00'da.

Sevgiler ☘️

Porsuk Kültür Dergisi ve Porsuk Kültür Yayıncılıktan çıkan kitaplara ulaşmak için www.porsukkultur.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

Porsuk Kültür Sanat Bülteni’ni okuduğunuz için teşekkür ederiz. Bizden arkadaşlarınıza bahsetmeyi unutmayın!

14 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page