top of page

Haftalık Porsuk Kültür Sanat Bülteni - 17

Günaydın!

Bir kültür-sanat bülteni takipçisi olarak, sizlere bir soru sormak istiyorum. Bir yazarın, yazma günlüklerini (yaşadığı inişleri, çıkışları) sektörde karşılaştığı olayları, durumları her hafta paylaştığı bir “edebiyat bülteni”ni takip eder miydiniz? Cevapları bilgi@porsukkultur.com adresine gönderebilir ya da yorumlara yazabilirsiniz.

Pazar kahvenizle birlikte bülteni okurken görmek istediğiniz bir başlık, bir konsept ya da şu an benim aklıma gelmeyen herhangi bir şey varsa, bizimle paylaşın lütfen.

Haftaya görüşmek üzere.

-Asil

9.04.23


Çabuk okunan kültür sanat haberleri

Ezgi Çavuş @ezgicavus_
  • İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından bu yıl 42. kez düzenlenen "İstanbul Film Festivali", Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası'nda yapılan açılış töreniyle başladı.

  • Dünyaca ünlü I Musici, 70. yıl turnesi kapsamında Ankara'daki ilk konserini verdi.

  • O’fest Çanakkale, aralarında Athena, Manga, Fatma Turgut, Cem Adrian, Gazapizm gibi isimlerin katılımıyla 27-30 Nisan tarihleri arasında gerçekleşecek.

  • Yönetmenliğini James Mangold'un üstlendiği Indiana Jones serisinin 15 yıl aradan sonra çekilen 5'inci filmi "Indiana Jones ve Kader Kadranı", uluslararası ön gösterimini Cannes Film Festivali'nde yapacak.

  • Uluslararası Ankara Müzik Festivali’nin 37'ncisi üç yıllık bir aradan sonra 4-28 Nisan 2023 tarihleri arasında başkentli sanatseverlerle, depremzedeler yararına buluşacak.

  • Saksafon ve flamenko vokalini tek vücutta buluşturan, caz ile Flamenko arasında köprü kurmayı başaran genç yetenek Antonio Lizana kendi adını taşıyan Flamenco Ensemble ile, 7 Nisan Cuma akşamı, Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda dinleyicisiyle buluştu.

  • Sinematek Sinema Evi’nin yeni programı 25 Nisan’da başlıyor. 25 Haziran’a dek gösterimde olacak seçki Luchino Visconti’nin sinemasına odaklanıyor.

  • Erkek bir rahip olmasını bekledikleri eski Mısır mumyasını inceleyen araştırmacılar, röntgen ve bilgisayar testleri ile bu kişinin yedi aylık hamile bir kadının mumyası olduğunu ortaya çıkardı.


Haftanın Sinematik Evreni

Ezgi Çavuş @ezgicavus_
  • HBO, her sezonunun bir kitaptan uyarlanacağı bir Harry Potter dizisi üzerinde çalışmalara başladı.

  • Joker: Folie a Deux filminin çekimleri tamamlandı. Film, 4 Ekim 2024’te vizyona girecek.

  • HBO, Aegon Targaryen’in Westeros’u fethini konu alan yeni bir Game of Thrones dizisi planlanıyor.

  • Rebecca Ferguson başrollü distopik gerilim dizisi "Silo"dan ilk fragman yayınlandı. Hugh Howey’nin ünlü bilim kurgu serisinden uyarlanan yapım, Apple TV+’ta yayınlanacak.


Mekân Sözlüğü

S. Ezgi Akyıldız @seakyildiz

ODA

"Bir kadının parası ve kendine ait bir odası olmalı."

Evet Virginia haklı. "Oda" var sözlüğümde bu hafta. Lügatimde birden fazla anlama geliyor. Şöyle ki:

1. Çatısı varsa bir ev, yoksa –yalnızca dört duvardan ibaretse– bir kaçış.

2. Kendi ayakların üstünde durma eylemini en özgürce gerçekleştireceğin yer.

3. Sığınak.

Odanız nerede? Şu an yaşadığınız evin içinde bir yerde mi? Bir önceki evinizde mi? Hiç yaşamadığınız, yaşama ihtimaliniz bile olmayan bir tablonun içindedir belki. Benim odam doğduğum evde; rüyamda kendimi hep orada gördüğüme göre evim de odam da orası sanırım. Hiç kimse çatısı –ya da yalnızca dört duvarı– ufak bir lodosa dayanamayan bir odada mahsur kalmamıştır umarım. Kalan varsa anahtarın yerini hatırlasın.

Mutlu haftalar.



bir şiir bir kelime

Orhan Haşim Elmalı @orhanhasim


İçimde Bir Şeyler

Oğuzhan Acar @mustbecover

‘‘Şah - Mat’’

2023 - Dijital Çizim - 3000x3000 px



Hikayeler Kısa-Mevzu Büyük

Rahatsız Kanepe @rahatsizkanepe

HAVLU




Hangi günde ve haftada olduğumun öneminin kalmadığı tatilimde, güneş görevini tamamlamış, mekanı yavaş yavaş terk ediyordu.

Kuma serdiğim havlumun üzerine bağdaş kurup bakışlarımı denizde yüzen dalgalara sabitledim. Yeterince konsantre olabilirsem, deniz kızını görebilir, iki gündür akşamları beni saran tek şeyin havlu olduğu düşünülürse, ona sarılabilir, beraber yıldızları seyrederken zihnimin derinliklerindeki karanlıktan biraz olsun uzaklaşabilirdim.

Tabi ki, gelmedi.

İnsanın kime tutunacağını bilemediği zamanlar olabiliyor. O an, havluma daha sıkı sarıldım. Ben havlunun değil, havlu benim esirimdi artık. Fakat teslim olmadı. Kumların üzerinde yuvarlanmaya başladık. Rezil olmuştum. İnsanlar, havluyla aramdaki anlamsız mücadeleye anlam vermeye çalışıyor, ben ise bunun kendimle olan mücadelemden başka bir şey olmadığını biliyordum. Ne zaman gerçeği bükmek istesem, benden aldıklarını farklı boyutlarda gerçekleştirip, beni de kendi boyutumda istenmedik durumlara sokabiliyordu. Buna alışmalıydım.

Beklentiye kendini sabitlediğinde, beklenmedik bir kozmik alan açılıyor, bazıları havlusuna uzanıp gökyüzüne dökülen yıldızları seyrederken, bazıları aynı yıldızların altında geceyi ıslak mayosuyla kurulanmadan tamamlayabiliyordu.

Havluyu nereye koyduğun değil, havluya ne yüklediğin önemliydi belki de. Kim bilir...


Eskilerden Ezgiler

Ezgi Çavuş @ezgicavus_

Opeth

Opeth, ‘‘most evil band in the world’’ lakabıyla ortaya çıkan ve 1990 yılında David Isberg tarafından İsveç'te kurulmuş bir Progressive Metal grubudur. Alışagelmiş death metal sözlerinin yanında şiirsel bir anlatıma da sahip olan grup, şarkılarının sözleriyle ve hikayeleriyle de öne çıkmıştır.

Grup ismi Wilbur Smith'in Sunbird (Güneşin Kuşu) adlı bir kitaptan çıkmıştır. Bu romanda Opet adında ‘‘kayıp bir ay şehri’’ bulunur. Grup üyeleri bunu Opeth'e çevirirler.

Isberg'in Mikael Åkerfeldt'i gruba çağırmasıyla beraber, başta bas gitar çalması düşünülen Åkerfeldt, gruba gitarist olarak dahil olmuştur. Grup üye sayısı bakımından eksiklik yaşadığından sürekli yeni müzisyenler dahil oluyordu ama çoğu kalıcı olmadı.

David Isberg, 1992'de "yaratıcılık anlamında farklılıkları" öne sürerek gruptan ayrılınca, vokallere Mikael Åkerfeldt geçti. Peter Lindgren gitar, Anders Nordin davul görevlerini üstlendi. Johan DeFarfalla geçici olarak bass gitar çalmak için gruba katıldı, fakat kısa süre sonra daimi üye oldu.



Opeth’in 4. albümü Still Life, köyünden dini görüşler nedeniyle sürülen bir adamın, sevdiği kız Melinda'yı almak için geri dönmesi fakat sonunda iki karakterinde hayatlarının son bulmasını anlatır. Hikâyesinin Anti-Hristiyan görüşler içerdiği iddiaları, Mikael Åkerfeldt tarafından kısmen doğrulanmıştır. Albümde yer alan Face Of Melinda adlı şarkı, daha sonra Åkerfeldt'in 2003'te doğan kızına isim kaynağı olmuştur.

Opeth hakkında en çok ilgimi çeken durumlardan birisi kullandıkları kapak görselleri ve görsellerdeki detaylardır.


LOVELORN CRİME-OPETH




Çok İyi İşler

Sergi, müze, bienal tavsiyelerimiz çok iyi işleri bulup çıkaran Çok İyi İşler kurucu editörü Rumeysa Kiger'den! Takip için -- @cokiyiisler @rumeysakiger

💔 Virginia Woolf 82 sene önce intihar etmiş. Evinin yakınındaki Ouse nehrine ceplerine taşlar doldurarak atlayıp intihar etmeden önce, eşi Leonard Woolf'a yazdığı mektupta şöyle demiş:


🖊️ “Sevgilim, yine çıldırmak üzere olduğumu hissediyorum. Yaşadığım o korkunç anlara geri dönemem artık. Ve ben bu kez iyileşemeyeceğim. Sesler duymaya başladım. Odaklanamıyorum. Bu yüzden yapılacak en iyi şey olarak gördüğüm şeyi yapıyorum. Sen bana olabilecek en büyük mutluluğu verdin. Benim için her şey oldun. Bu korkunç hastalık beni bulmadan önce birlikte bizim kadar mutlu olabilecek iki insan daha düşünemezdim. Artık savaşacak gücüm kalmadı.”


🧠 İntihar üzerine hem felsefi hem de psikolojik/psikiyatrik açıdan çokça düşünmüş ve okumuş biri olarak geldiğim nokta şu: Woolf’a o sabah yeteri miktarda serotonini bassaydık, kesinlikle kendini öldürmezdi. İntiharı özellikle felsefi açıdan savunanları anlamakla birlikte, meselenin tamamen beyin kimyasında bittiğini düşünüyorum. Bu konudaki görüşlerinizi de merak ediyorum hatta. Özellikle felsefeci, psikolog, psikiyatrist ve doktorlarla bu konuyu tartışmaya bayılıyorum.


🕯️Woolf’un mezar taşında da şöyle yazıyor:


Bu ağacın altında Virginia Woolf'un külleri gömülüdür

Doğum tarihi 25 Ocak 1882

Ölüm tarihi 28 Mart 1941


Ölüm düşmandır.

Sana karşı kendimi fırlatacağım, yenilmemiş ve dirençli ey Ölüm!


Dalgalar kıyıya vurdu.

Sahildeyken her zaman bir Corona'dan keyif alırdım.


💫 Portreyi Woolf’un da içinde olduğu çok sayıda entelektüelden oluşan Bloomsburry Grubu’ndan Roger Eliot Fry yapmış.


Belki bilmiyorsunuzdur…

Asil Çam @asilcam

Film – A Time For Drunken Horses (Sarhoş Atlar Zamanı) - Yönetmen, Bahman Ghobadi, 2000



Kitap – Sacher-Masoch’un Takdimi, Gilles Deleuze, Norgunk Yayınları

“Edebiyat neye yarar? Sade ve Masoch’un adları, en azından iki temel sapkınlığı adlandırmak konusunda yararlılık gösterdiler.” Mazohizme ismen kaynaklık eden Leopold von Sacher-Masoch üzerine hazırladığı sunuş niteliğindeki metniyle her iki sapkınlık hakkındaki genel yargıyı ters yüz eden Gilles Deleuze, psikanalizin kestirimci tutumunu ihbar ederken, kendi düşünce çizgisini bu iki ‘lanetli’ yazarın kurduğu farklı edebi dünyaların içinden kaçırarak geçiriyor. – (Alıntı ve Görsel, Norgunk Yayınları)


Şarkı – Batonebo, Odetta Hartman




Kapanış Notları

  • Öykü, Deneme, Araştırma, İnceleme türlerindeki yazılarınızı Porsuk Kültür Dergi'de yayınlanması için gönderebilirsiniz. Mayıs ayı dosya konusu: KIRMIZI.

  • İllüstrasyonlarınızla Porsuk Kültür'de yer almak isterseniz, bize portfolyonuzu içeren bağlantının bulunduğu bir e-posta göndermeniz yeterli. Editörlerimiz sizinle iletişim kuracaktır.

  • Kitap tanıtım ve Marka&Proje işbirlikleri için mail adresimizi kullanabilirsiniz.

  • Twitter- @PorsukKultur Instagram- @porsukkultur bilgi@porsukkultur.com

Son Hatırlatmalar

  • Bu bülteni her Pazar saat 10.00'da okumak isterseniz ve henüz abone değilseniz sayfadaki forma e-posta adresinizi yazmanız yeterli.

  • Bu bültenden faydalanacağını düşündüğünüz arkadaşlarınız varsa lütfen adresini onlarla da paylaşın.

Mutlu bir hafta diliyoruz herkese, Pazar günü görüşmek üzere. 10.00'da.

Sevgiler ☘️


22 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page