top of page

Haftalık Porsuk Kültür Sanat Bülteni - 14

Hazırlayan: Porsuk Kültür Sanat Bülteni Editörü Ezgi Çavuş

Günaydın.

Bültene gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederiz. Olur da bültende görmek istediğiniz bir içerik aklınıza gelir, yazın, çekinmeyin.

Kahvaltıda domatese karabiber döktüğünüz, uyuklarken günü kaçırma tedirginliği yaşamadığınız ve temizlik yapmak zorunda olmadığınız bir pazar günü diliyorum hepinize.

Haftaya görüşmek üzere.

Asil.

19.03.203


Çabuk okunan kültür sanat haberleri

Ezgi Çavuş @ezgicavus_
  • Piyanist Fazıl Say, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki yıkıcı depremlerden etkilenenler için Paris'te Olympia salonunda konser verecek.

  • İngiltere’nin başkenti Londra'da bulunan, Christie's Müzayede Evi'nde yapılacak olan ve açık artırmaya sunulacak 'Modern British' ve 'Irish Art Evening Sale'in ön gösterimi yapıldı.

  • ‘‘Yeni Nesil Sanat Alanı’’ sanatçılarının özel seçkilerinden oluşan “Rota” başlıklı sergi, Ankara Cumhuriyet Kültür Merkezi’nde (CKM) sanatseverlerle buluşacak.

  • Pulp Fiction , One Upon a Time Hollywood gibi filmlerin yönetmeni olan Quentin Tarantino kariyerini sonlandırmaya hazırlanıyor. Yönetmenin kariyerini sonlandırmadan önce son kez bir film çekeceği duyuruldu.

  • 1986'dan bu yana verilen Ceyhun Atuf Kansu Şiir Ödülü'nü bu yıl "Karakırmızı" adlı dosyası ile Eskişehirli Ertuğrul Özüaydın kazandı.

  • Karadeniz’in renklerini tuvaline aktaran Ekrem Kutlu'nun sergisi 17 Mart-10 Nisan arasında Valör Sanat Galerisi’nde buluşuyor. Puccini'nin başyapıtlarından biri olan La BohemeOperası prömiyer sonrası yeniden sanatseverlerle buluştu. İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nin sahnelediği La Boheme Operası, 11 ve 16 Mart'ta da Atatürk Kültür Merkezi - Türk Telekom Opera Salonu'nda seyirciyle buluşacak.



Haftanın Sinematik Evreni

Ezgi Çavuş @ezgicavus_
  • Henry Cavill,"The Ministry of Ungentlemanly Warfare" filminden ilk kareyi paylaştı. İkinci Dünya Savaşı döneminde geçen filmin başrollerde Henry Cavill, Hero Fiennes Tiffin, Henry Golding, Alan Ritchson, ve çok daha fazla bilinen isim yer alıyor. Çekimleri geçen ay başladı ve Cavill, Instagram'da filmden kareyi paylaşarak filmin nasıl görüneceğine dair ilk ipucunu sundu.


  • Başlangıçta Paramount+'ta yayınlanması planlanan ancak olumlu test gösterimlerinden sonra vizyona girmesine karar verilen korku filmi "Smile" (Gülümse) Paramount için yılın en başarılı filmlerinden biri olmuştu. Bu durum dolayısıyla Smile’ın devam filmi ‘‘Smile 2’’ için prodüksüyon ekibi çalışmaları başlattı.

  • HBO'nun "True Detective" dizisinin çok beğenilen ilk sezonunda rol almalarından yaklaşık on yıl sonra Matthew McConaughey ve Woody Harrelson yeniden bir araya geliyor. Gerçek hayatta da yakın olan dostlar 10 bölümlük komedi dizisinde başrolleri oynayacaklar.

  • 19 Mayıs'ta sinema salonlarındaki yerini alacak olan "Hızlı ve Öfkeli 10"dan yeni bir afiş paylaşıldı.

Mekân Sözlüğü

S. Ezgi Akyıldız @seakyildiz

Boyacıkulluğu Köprüsü/ Bursa

Bursa’nın çok ünlü bir köprüsü var: Irgandı Köprüsü. Tarihi açıdan da oldukça önemli. 1422 yılında yapılan bu köprü dünyanın ilk çarşılı köprüsü olma özelliğini taşıyor. Hah, işte ben buradan bahsetmeyeceğim. Bu köprüye paralel bir köprü daha var: Boyacıkulluğu.

Setbaşı ve Irgandı kadar iddialı bir yer değil burası. Aslında çoğu kişi yolunu düşürmez de. Hoca Sinan adında Bursalı bir tüccar tarafından yapılmış. Lisede, ayaklarım beni hep buraya götürürdü. Nedenini bilmiyorum ama burası benim mekân sözlüğümde:

“1-) Üzerinde dururken kafanızı kuzeye kaldırıp Uludağ’ın etekleri seyredebileceğiniz, güneye bakarken artık Gökdere’nin pek az akan suyunu görebileceğiniz yer. 2-)Ezgi’nin ilk gençlik anılarına şahitlik etmiş moloz köprü.”

Umarım yolunuzu düşürürsünüz. Benden önce giderseniz selamlarımı iletin. Mut

laka hatırlayacaktır.



bir şiir bir kelime

Orhan Haşim Elmalı @orhanhasim


Hikayeler Kısa-Mevzu Büyük

Rahatsız Kanepe @rahatsizkanepe

Yıldırımdan Korkan Kelebek



“Günlerden cumartesiydi. Samet bir şeyler yemek için bataklığa gitmeye karar verdiğinde Suat da acıktığından, o sıralar tersi yönden bataklığa doğru hareket halindeydi. En sevdiği şey kalın yaprakların üzerinde zıplayarak karşıya geçmekti Suat'ın. Her seferinde suyun üzerindeki rüyaya dalıyormuş gibi hissediyordu. Bataklığa vardığında karşıdan gelen ses, can düşmanı Samet' in sesiyle eşleşiyordu. Samet de aynı şekilde görüp hissettiğinden, birbirlerine doğru yaprakların üzerinden öyle şiddetli hücum ettiler ki, ikisi de o sırada onlara hareket eden üç çocuk sahibi yılan Fikret ve eşi Nur'u fark etmeyip oracıkta yem olmuşlar, bu dünyaya gözlerini kapamaya bile zaman bulamayıp meçhule giden bir teknenin geçtiği serin sularda son bulmuşlardı. İki kızgın kurbağa, üç yavru yılanın yaşamasını sağlamıştı. Makuldü.”

Hipnoz olmuş gibi öylece televizyona bakar halde kendini yakaladı. Belgeselin ne üzerine olduğunu kavramaya çalışırken kapı çaldı. Kapı zilleri de bir nevi Pavlov işlevi görüyordu aslında. Zil çaldığında hemen kapıya doğru hareketlenip kapıyı açmak ve kim olduğunu öğrenmek için sabırsızlanmıştı Ozon. O sırada kapının açılması için sabırsızlanan postacı kapının arkasındakinin kim olduğundan ziyade bir an önce elindekini verip gitmek istediğinden bir kere daha bastı zile ki kapı açıldı, mektup teslim edildi, meraklar giderildi, kapı kapandı ve her şey, bir fazla, eski haline geri döndü. Ozon zarfı açtı. İçinde kısa bir dörtlük vardı.

Yazardı çizerdi öfkesi dinmezdi

Var olup yok olur kendinden geçerdi

Hayaller aleminde kendini üzerdi

Duvara yapışır tersyüz gezerdi

Anlamadı. Neydi şimdi bu? Biri şaka mı yapıyordu? Geçenlerde yaşadığı o tuhaf şeylerden sonra sokağa adım atmaya korkuyordu zaten. Üç gündür evden çıkmamıştı. Artık stoklar tükenmiş, alışveriş yapmak için dışarı çıkması gerekiyordu. Üzerine bir şeyler alıp yürümeye başladı. Hava yağmurluydu. Islanmayı hep sevmişti. Su en sevdiği şeydi. Onu, karşılık istemeden besliyordu. Hiçbir zaman nasıl, ne şekilde, hangi kafayla, hangi niyetle içtiğini sorgulamamıştı. Sadece içiyor ve hayatta kalıyordu. Herkes mucizevi içkiler ararken o kendininkini bulmuştu. Dünyadaki en güzel iksir suydu.

Yağmur şiddetini artırmıştı. Artık bir yere sığınması gerekiyordu. Kızgın birinin homurdanması gibiydi gök gürültüsü. Kendini dışarıyı insanlara unutturmaya çalışan Cafe'ye attı. İçeri girdiğinde dışarısı yok olmuştu. Cafe'nin çatısındaki geniş yapraklı ağacın altındaki kelebek için ise değişen bir şey yoktu. Uçarken üzerine yıldırım düşmesinden korktuğu için yağmurlu havalarda hareket edemiyordu. Paranoyaklık derecesindeki korkusu, dedesinin yıldırım çarpması sonucu öldüğünü düşünmesiydi. Aslında mafya çatışması sırasında orada uçmakta olan dedesi, onca genişlikte ondan başka gidecek yer bulamayan serseri bir merminin kurbanıydı. Kelebeklerin sanrılar gördüğünü herkes bilir. O sırada neden bilinmez, cesaretini topladı. Kanatlarını açtı. Havalandı üzerine gelen damlaların arasından. Zaman farklı akıyordu artık onun için. En az bir mutlu son olmalıydı hikayelerde.

Ozon kahve söyledi. Dışarıdaki yağmuru izledi. Cafe'deki televizyonda ailesinin iki kurbağaya ulaşamadığı haberini gördü. Ozon biliyordu. Düzen böyle işliyordu. Birileri kaybederken diğerleri hep kazanıyordu.


Eskilerden Ezgiler

Ezgi Çavuş @ezgicavus_

Trees of Eternity

Trees of Eternity, Juha Raivio’nun partneri Aleah Stanbridge ile birlikte 2009’da kurulmuştur. Ravio’nun en iyi yaptığı iş olan hüzünlü besteleri, Aleah’ın doom/death esinli meleksi sesiyle bütünlenmesi sonucu ortaya çıkmış olan bir müzik grubudur. İsmi İsveç’te kısa zamanda ismini duyuran Trees of Eternity, müzik kadrosuna Katatonia’nın eski basçısı Mattias Norrman’ı da katmıştır. Her şey güzel ilerlemektedir.



Hikayenin kötüye gittiği yer ise Aleah’ın kanser teşhisi ile başlıyor. Durumu gittikçe ağırlaşan Aleah, albüm tamamlandıktan 2 gün sonra, henüz 39 yaşındayken hayatını kaybetmiştir. Hem müzik ortağım hem de hayatımın aşkı diye tanımladığı Aleah’ı kaybedip ağır depresyona giren Raivio, önceden anlaştıkları ve büyük ses getirecekleri düşünülen plak şirketiyle olan anlaşmasını bozup Aleah’ın ölümü üzerine albümü yayınlamaktan vazgeçmiştir.

Bağımsız müzik şirketi olan Svart Records’un desteği ve zorlamasıyla, Trees of Eternity’nin ilk ve son albümü zor da olsa bizlerle buluşmuştur.


Çok İyi İşler

Sergi, müze, bienal tavsiyelerimiz çok iyi işleri bulup çıkaran Çok İyi İşler kurucu editörü Rumeysa Kiger'den! Takip için -- @cokiyiisler @rumeysakiger
‘‘Sürekli bir enflasyon artışında, devletler vatandaşların varlıklarının önemli bir kısmına fark ettirmeden el koyabilir. Üstelik böyle el koyma keyfîdir ve birçokları fakirleşirlerken bazıları zenginleşir. Servetin bu keyfi düzenlemesi sadece emniyeti değil, mevcut servet dağılımının adil oluşuna itimadı da sarsar. Haksızca hatta arzu ve beklentilerinin ötesinde başlarına devlet kuşu konanlar, enflasyonizmin proleter kadar fakirleştirdiği burjuvazinin nefret objesi ‘vurguncular’ olurlar. Enflasyon devam edip de paranın gerçek değeri aydan aya amansızca dalgalandığında, en nihayet kapitalizmin temelini oluşturan alacaklı ile borçlunun arasındaki bütün o daimi ilişkiler neredeyse anlamsızlaşacak denli kökünden bozulur. Ve, servet edinme yöntemi piyango ve kumara kadar düşer." - John Maynard Keynes.



Misafir Sanatçı

The Museum of Sinema @themuseumofsinema

Filmlerle ilgili sanatsal çalışmaların sergilendiği bir sinema müzesi.

Girişler ücretsizdir. Göz atmayı unutmayın.




Belki bilmiyorsunuzdur…

Asil Çam @asilcam

Kitap- Karpuz Şekerinde- Richard Brautigan

Film- We Need to Talk About Kevin


Şarkı - Crystalised - The xx


Kapanış Notları

  • Öykü, Deneme, Araştırma, İnceleme türlerindeki yazılarınızı Porsuk Kültür Dergi'de yayınlanması için gönderebilirsiniz. Nisan ayı dosya konusu: KOKU.

  • İllüstrasyonlarınızla Porsuk Kültür'de yer almak isterseniz, bize portfolyonuzu içeren bağlantının bulunduğu bir e-posta göndermeniz yeterli. Editörlerimiz sizinle iletişim kuracaktır.

  • Kitap tanıtım ve Marka&Proje işbirlikleri için mail adresimizi kullanabilirsiniz.

  • Twitter- @PorsukKultur Instagram- @porsukkultur bilgi@porsukkultur.com

Son Hatırlatmalar

  • Bu bülteni her Pazar saat 10.00'da okumak isterseniz ve henüz abone değilseniz sayfadaki forma e-posta adresinizi yazmanız yeterli.

  • Bu bültenden faydalanacağını düşündüğünüz arkadaşlarınız varsa lütfen adresini onlarla da paylaşın.

Mutlu bir hafta diliyoruz herkese, Pazar günü görüşmek üzere. 10.00'da.

Sevgiler ☘️

17 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page