top of page

Haftalık Porsuk Kültür Sanat Bülteni - 13

Hazırlayan: Porsuk Kültür Sanat Bülteni Editörü Ezgi Çavuş


Günaydın.

Bültene eklenmiş yeni bölümleri okudukça fark edeceksiniz. Artık arkadaşlarınızla paylaşmanız için daha fazla nedeniniz olacaktır.

Yağmurlu bir gündesinizdir umarım. Barajlardaki doluluk oranları ya da toprakta bekleyen mahsuller için değil bu dileğim. Yağmurun kurum tutmuş derin köşelerimize iyi geleceğine dair bir umutla söylüyorum bunu. Bir küçük toprak kokusu, ıslak bir yapraktaki parlamış yeşil tonu ve diğer güzel şeylerle dolu bir hafta olsun. Hepimiz için.

-Asil

12.03.23


Çabuk okunan kültür sanat haberleri

Ezgi Çavuş @ezgicavus_
  • Polonya'nın Wroclaw kentinde dijital Van Gogh sergisi ziyaretçilerine kapılarını açtı. Teknoloji ve sanatın birleştiği sergide ziyaretçiler dünyaca ünlü Hollandalı ressam Vincent Van Gogh'un üç boyutlu eserlerini inceleme fırsatı buluyor.

  • Osmanlı dönemi ve Cumhuriyet'in ilk yıllarının sosyokültürel yaşamından gün yüzüne çıkmamış eserlerin yer aldığı "Kuytu" sergisi ziyarete açıldı.Sergi 30 Haziran’a kadar açık olacak.

  • Ressam Öğr. Gör. Murat Karaova’nın “Kadın Ressamlarımız-1” sergisi 8 Mart’ta sanatseverle buluştu. Sergide, Cumhuriyet döneminin ilk yıllarında yaşamış olan, resim sanatına iz bırakmış, adından söz ettirmiş kadın ressamlar yer alıyor.

  • ArtAnkara Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı 9'uncu kez kapıları açıyor. Sanatseverleri bir araya getirecek olan fuarda, 45’in üzerinde ülkeden bin 500’ü aşkın sanatçının 5 binden fazla sanat eseri sergilenecek.

  • Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi tarafından düzenlenen 13 oda müziği topluluğunun yer alacağı Bilkent Müzik Günleri’nin yedincisi 8 Mart – 5 Nisan tarihleri arasında her çarşamba günü saat 20.00’de Bilkent Konser Salonu’nda olacak.

  • Edebiyatımızın simge isimlerinden, yazar ve çevirmen Tomris Uyar adına geçtiğimiz yıl başlatılan “Tomris Uyar Öykü Yarışması”nın bu yılki başvuruları başladı.

  • Mısır’daki arkeologlar, antik bir tapınakta Sfenks benzeri bir heykel ve bir mabet kalıntısı ortaya çıkardılar.


Haftanın Sinematik Evreni

Ezgi Çavuş @ezgicavus_
  • HBO Max'in iptal ettiği "Batman: Caped Crusader" dizisini Amazon aldı. Yeni dizi, 1990'lardaki Batman’i anlatacak. Yapım hakkında henüz bir prodüksiyon veya yayın takvimi açıklanmadı.

  • 2019 yılında hayatını kaybeden ünlü moda tasarımcısı Karl Lagerfeld'in hayatını anlatacak Disney+ biyografi dizisinde başrolü Daniel Brühl üstlenecek. "Kaiser Karl" adındaki altı bölümlük dizi, 1970'lerin Paris yüksek moda dünyasında Lagerfeld'in yükselişini anlatacak.

  • Keanu Reeves'in bir kez daha ikonik suikastçı rolünü üstlenmek üzere geri döndüğü "John Wick: Chapter 4" filminin İngiltere prömiyeri, Londra'daki Cineworld Leicester Meydanı'nda, sağanak yağış altında gerçekleşti.

  • Disney Korku - Komedi filmi "Haunted Mansion"dan ilk fragmanı yayınladı. Disneyland'in Perili Köşk'üne dayanan film 28 Temmuz'da vizyona girecek.


Mekân Sözlüğü

S. Ezgi Akyıldız @seakyildiz

Vendome

İngiliz filmlerinde görürsünüz; bir pub vardır ve bütün kasaba orada takılır. Bu yüzden herkes birbirini tanır. Bizim bu aidiyet hissine vâkıf olduğumuz bir yer var. Hem de şehrin göbeğinde: Vendome.

Bir aile işletmesi olduğundan mıdır bilemiyorum ama kapıdan girer girmez çok rahat hissetmiştim kendimi. Sonra benim oturup çalıştığım o tek kişilik masada kendi ailem de toplandı. Bu hafta buradan bahsetmek istedim, yağmurlu olacakmış gerçi. Neyse, yaza doğru akşamüstü arpa sularımızı alırken masamıza konuk olursunuz belki. Şerefe!


Bi'yografi

Özge Sever @kalbinesaklanan

Bu hafta çok sevgili Aylin Balboa’yı konuk ediyoruz köşemizde. “Onca yıllık kendimim, hâlâ kendime alışamadım” dese de okurlara ona o kadar çok alıştı ki…

  • Osman, birden herkesin Osman’ı oldu. Kafa dergisinde bir seri halinde yazdığı yazılarıyla okuyucuların kalbinde taht kurdu. Arka fonda bu şarkı çalıyor.

  • Osman aslında onun üçüncü kitabı. Belki Bir Gün Uçarız ve Ateş Sönene Kadar var öncesinde. Baktı okuru deli divane Osman da Osman diyor yazılarını bir kitapta topladı sağ olsun. Üç kitabını da okurla İletişim Yayınları buluşturdu.

  • Bu arada Belki Bir Gün Uçarız ve Ateş Sönene Kadar’ın Storytel’de sesli kitapları olduğunu biliyor muydunuz?

  • Ateş Sönene Kadar’daki öykülerinde ölüm teması ağır basar. Bu konuda ölümü anlatmayı sevdiğini ama ölü hikâyeleri sevmediğini de söylemişti. Kitabın tanıtım yazısında bazen boğazda bir düğüm, bazen de manyakça bir kahkaha yazıyor. Hakkeden öyle!

  • Yazım tarzı, Kurt Vonnegut’a benzer, zaten kendisi de Vonnegut için kıvrak üslubunun hastasıyım der. Romain Gary ile ikisini büyükbabası olarak gördüğünü söylediği söyleşisi de var.

  • ‘’Kendimizi çok karmaşık varlıklar sanıyoruz. Çözebilmek için de karmaşık düşünceler içinde boğulup duruyoruz. Halbuki basit işte. Korkularımızın ve arzularımızın altını kısabilirsek biraz daha mutlu yaşayabiliriz Osman’’ diyerek ne kadar düz olduğumuzu hatırlatıyor bize.

  • Bu hafta kendisini doğum günü sebebiyle andık, sevdik, saydık. Kendisine tekrar mutlu yaşlar diliyoruz.

  • Konuk olduğu çok tatlı bir bölüm bırakıyorum buraya hepimize iyi gelir bence.



bir şiir bir kelime

Orhan Haşim Elmalı @orhanhasim


İçimde Bir Şeyler

Oğuzhan Acar @mustbecover

‘‘Domuz’’

2048x2048 px - Dijital Çizim - 2023




Hikayeler Kısa-Mevzu Büyük

Rahatsız Kanepe @rahatsizkanepe

Dünya Dışı Terlikler Tarafından İşgal Edilen Süpermarket


Soğuk geçiyordu günler. Kışları, nefes aldığının farkına varıyordu insan buralarda. Sonra bi kadın çalıyor, bir adam oynuyordu caddede, nefeslerinden çıkan sisin içinde. Birileri ölürken, diğerlerinin aynı zaman diliminde eğlenip birbirlerinden haberdar olmadığı mekandı sonuçta dünya. Bir anda müzik susmuş, sis dağılmış, kimse kalmamıştı ortalıkta.

"Her şey kafanın içinde olabilir, ya da kafanın içindeki her şeyi senden saklayabilir" yazıyordu karşıdaki duvarda.

Silkeledi kendini. Oraya nasıl geldiğini bilse de niçin geldiğini bilmiyordu. Gerçi nasıl geldiği de muammaydı. Susamıştı. Karanlığın çökmesine ramak kalan bir saatte tabelasının ışıklarını yeni açmış markete girdiğinde birilerinin kendisiyle oyun oynadığını düşündü. Su almak için girdiği marketin her yerinde terlikler vardı. Daha önce hiç böyle ve bu kadar terliği bir arada görmemişti. Nedeni es geçip nasıl sorusuna odaklandı. Hafiften korkmaya başlamıştı. Kimse olmadığından bu terliksi marketten derhal dışarı attı kendini. Karşıdaki elektronik mağazasının ekranındaki haberlerde, yollara saçılmış terliklerden bahsediyordu. Bilinen gerçeklerin suda eriyip yok olduğu zamanlardı.

Eve girdiğinde bacakları ağrıyordu. O kadar hızlı yürümüştü ki, yürümek sağlığa yararlı olduğu halde sağlıklı düşünememesine anlam veremeyip bugüne kadar anlamlı bulmadığı diğer şeyleri de düşündü. Hepsi geride bir türlü kurumayan nemli çamaşırlar gibi asılı duruyordu havada. Bir önceki akşam yediği mantardan zehirlenmiş olabileceği aklına geldi. Pazardan aldığı mantarın içine belki de şaka olsun diye sihirlilerinden koymuştu seyrek bıyıklı pazarcı. Acımasız, bencil, sahtekar insanlar olduğu kadar şakacı insanların da hatrı sayılır yeri vardı dünyada.

Duş aldı, uyudu, rüyasında bir türlü ulaşamadığı evin anahtarlarına küfürler yağdırdı. Uzandığı şekilde taşıdı zaman bir sonraki aynı noktaya kendisini ve usulca uyandırdı. Gerçekle rüya arasındaki tek farkın anahtara erişebilmek olduğunu düşününce kızdı hayal dünyasının kıtlığına ve devamındaki boşvermişliğine. Tartışmayı kahve makinesinin tamamlanma sesi böldü ve tekrar boşverildi. Her Şey boşluktan ibaretse ne gerek vardı zaten doldurmaya çalışmanın?

Kahvaltı yaparken haberleri izlemek en sevdiği zırvalardan biriydi. Trafik kazaları, terör, namus cinayetleri, savaşlar, mağdurlar ve kanepede yayılmış kahvaltısını yapan Ozon. İsmini babası koymuştu. Ozon' un yıldırım çarpması ve ultraviole ışınların dünyaya ulaşması neticesinde oksijenin parçalanmasıyla oluştuğunu ve hiçbir şekilde depolanamadığını, aynı zamanda her şeyi sterilize ederek insanın yaşayabilmesindeki en büyük etkenlerden biri olduğunu öğrendiğinde hemen çocuk yapıp adını Ozon koydu. Doğumundan 1 hafta önce, yine çok içtiği günlerden birinde, dengesini kaybedip balkondan düşerek hayatını son bir sinkaflı küfürle noktaladı. Temiz bir amaç uğruna dünyaya getirdiği oğlunun hızla kirlenen dünyada kara bir leke olduğunu görse yine denge kaybı yaşayacak, sonra yine ölecekti. İnsandan yapılan her şey ölüyordu nasıl olsa.

Nereden mi biliyorum?

Ben kim miyim?

Merhaba. Ben Hiç. Size Ozon tabakasının nasıl delinebileceğini anlatacağım…


Eskilerden Ezgiler

Ezgi Çavuş @ezgicavus_

Osiris

Grubun müzik yolculuğu, müzikal geçmişe sahip bir ailenin iki çocuğu olan (Mohamed Al-Sadeqi ve Nabil Al-Sadeqi) 1969’da büyük kız kardeşleri Faequa (Org) ve kuzenleri Hayden (ritim gitar ve bas) ile birlikte yaptıkları Jam Session’dan sonra ilk gruplarını kurmaya karar vermeleri ile başlar. Arap dünyasının ‘‘Pink Floyd’’u olarak anılmaya başlayan Osiris, döneminin ilgi çeken bir progressive rock grubu olur.



Çok İyi İşler

Sergi, müze, bienal tavsiyelerimiz çok iyi işleri bulup çıkaran Çok İyi İşler kurucu editörü Rumeysa Kiger'den! Takip için -- @cokiyiisler @rumeysakiger
‘‘Devlet güçlü olursa bizi ezer. Zayıf olursa yok oluruz. Politika, insanları kendilerii ilgilendiren işlerden alıkoyma sanatıdır.’’ - Paul Valery


Bugünlerde haberleri bu modda seyrediyorum. Hem eziliyor hem yok oluyor gibiyiz. William Merritt Chase’in 1884 tarihli ‘‘Genç Yetim’’i resmi muhtemelen ailesinin yasını tutan bir kız çocuğunu tasvir ediyor. Siyah elbisesiyle kırmızı odadaki kız, sanki bizi de anlatıyor gibi.












Misafir

Her bültende farklı bir işi konuk ettiğimiz Misafir'in bu haftağı konuğu: Sinemadaki Gastronomi @sinegastro

Film ve dizilerden en iyi yemek sahnelerini derleyen instagram hesabı ‘‘Sinegastro’’ya göz atmayı unutmayın.



Dergiden

Porsuk Kültür Dergi Mart 2023 sayısı çıktı!



Belki bilmiyorsunuzdur…

Asil Çam @asilcam

Şarkı - Chris Isaak, Wicked Game

Kitap - Paralı Asker, Georges Perec

Film - Rams (2015) Yönetmen: Grimur Hakonarson



Kapanış Notları

  • Öykü, Deneme, Araştırma, İnceleme türlerindeki yazılarınızı Porsuk Kültür Dergi'de yayınlanması için gönderebilirsiniz. Nisan ayı dosya konusu: KOKU yazı göndermek için son tarih 17 Mart.

  • İllüstrasyonlarınızla Porsuk Kültür'de yer almak isterseniz, bize portfolyonuzu içeren bağlantının bulunduğu bir e-posta göndermeniz yeterli. Editörlerimiz sizinle iletişim kuracaktır.

  • Kitap tanıtım ve Marka&Proje işbirlikleri için mail adresimizi kullanabilirsiniz.

  • Twitter- @PorsukKultur Instagram- @porsukkultur bilgi@porsukkultur.com

Son Hatırlatmalar

  • Bu bülteni her Pazar saat 10.00'da okumak isterseniz ve henüz abone değilseniz sayfadaki forma e-posta adresinizi yazmanız yeterli.

  • Bu bültenden faydalanacağını düşündüğünüz arkadaşlarınız varsa lütfen adresini onlarla da paylaşın.

Mutlu bir hafta diliyoruz herkese, Pazar günü görüşmek üzere. 10.00'da.

Sevgiler ☘️


Porsuk Kültür Sanat Bülteni’ni okuduğunuz için teşekkür ederiz. Bizden arkadaşlarınıza bahsetmeyi unutmayın!

10 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page