top of page

Haftalık Porsuk Kültür Sanat Bülteni - 10

Güncelleme tarihi: 10 Şub 2023

Porsuk Kültür Sanat Bülteni Editörü: Ezgi Çavuş

 

Günaydın.

Kısa bir aranın ardından yeniden posta kutularınızda olmaktan mutluluk duyuyoruz.

Bu sürede havalar iyice soğudu, umarım elleriniz üşümüyordur.

Ağaç Sözlüğü bölümümüzü kapattık. Biz bu ağaç isimleri işini öğrenmeyi beceremeyeceğiz sanırım. Söğüt, çınar, kavak, çam, banyan... Benim bildiklerim bunlar. Yetsin. Bunun yerine Mekân Sözlüğü bölümünü sizinle paylaşıyoruz. Seveceğinizi umuyoruz.

Porsuk Kültür Dergi'nin Şubat 2023 sayısı çıktı, kapağına bir göz atmanızda fayda var.

Bülten içeriklerine bundan böyle www.porsukkultur.com adresinden de ulaşabileceksiniz.

Haftaya görüşmek üzere...


-Asil Çam


Çabuk okunan kültür sanat haberleri

Ezgi Çavuş @ezgicavus_
  • 2023 yılı Oscar adayları açıklandı. En İyi Film dalında: Elvis, Avatar: Suyun Yolu ve Top Gun: Maverick filmleri aday olarak bulunmakta.

  • Mısır’da yapılan kazılarda 4300 yıllık olduğu tahmin edilen bir mumya, 9 heykel ve bazı değerli eşyalar bulundu.

  • Avatar: The Way of Water dünya çapında 2 milyar dolarlık bilet satışına ulaşarak, tüm zamanların en yüksek hasılatlı 7. filmiyken 6.'lığa yükseldi.

  • UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde bulunan tarihi Selimiye Camisi'nin devam eden restorasyon çalışmaları kapsamında iç ve dış alanda bulunan 594 penceresinin tamamı değiştiriliyor.

  • İngiliz akademisyenler, bilinmeyen bir sanatçıya ait olan Brecy Tondo adlı tablonun Rafael’e ait olabileceğini duyurdu. Yapılan inceleme sonuçlarını duyuran akademisyenler, iki eserdeki yüzlerin aynı olduğunu vurgulayarak “Bu, iki tablonun aynı sanatçı tarafından yapılmış olma ihtimalinin yüksek olduğu anlamına gelir” açıklamasını yaptı.

  • Trabzonlu ressamlar, farklı noktalarda duvarlara yaptıkları resimlerle kenti güzelleştiriyor.

  • Los Angeles Balesi'nin başdansçısı Petra Conti, İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nin (İDOB) sahneye koyduğu La Bayadere balesinde yer aldı.

  • Grammy ödüllü Estonyalı orkestra şefi Tõnu Kaljuste yönetimindeki Tallinn Oda Orkestrası, 8 Şubat Çarşamba günü İş Sanat’ta dinleyicilerle bir araya gelecek.


Haftanın Sinematik Evreni

Ezgi Çavuş @ezgicavus_
  • How I Met Your Mother’ın ikonik karakteri Barney Stinson (Neil Patrick Harris), dizinin spin-offu olan How I Met Your Father’ın 2. sezon kadrosuna katıldı. Dizinin 2. sezon prömiyerinde ekrana gelerek izleyicilere büyük bir sürpriz yaşatan Neil Patrick Harris, dizinin ilerleyen bölümlerinde de yer alacak.

  • "Game of Thrones" kitaplarının yazarı George R. R. Martin'in bilim kurgu romanı "Hunter's Run" Martin'in yürütücü yapımcılığında beyaz perdeye uyarlanıyor.

  • Bu sene vizyona girecek olan "Mission: Impossible - Dead Reckoning" filminden yayınlanan kamera arkası videosu, Tom Cruise'un tehlikeli aksiyon sahneleri konusunda ne kadar ileriye gidebileceğini tekrar göstermiş oldu. Videoda Cruise’un motosikletiyle rampadan bir uçuruma atladığı görülüyor. Üstelik kendi atlamasını beğenmeyen oyuncu, bu sahnenin kusursuz olabilmesi için rampadan 6 kere atlamış. Kamera arkası videosu için

  • HBO yapımı olan; para, güç, siyaset ve aile kavramlarını konu alan dizi Succession’ın 4. sezonunun ilk fragmanı yayınlandı. Fragman için


Mekân Sözlüğü

S. Ezgi Akyıldız @seakyildiz
Sönmez İş Sarayı -2. Kat/ BURSA

Çocukluğu ve ilk gençliğini Bursa’da geçirmiş 80-90 neslinin –hele eli biraz kalem tutuyorsa– uğrak yeriydi Sönmez İş Sarayı. Heykel’e çıkarken –eh evet, Bursa’da Heykel’e çıkılır– solda, Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu’nun karşı çaprazında kalan büyük bina. Şimdilerin meşhur BKM’si o zamanlar da vardı, bu kadar popüler değildi. Yine de Harry Potter serisinin kitaplarını ilk okuyanlardan olmak için kuyrukta beklemiştik.

Burası klasik ders kitaplarının, sınavlara hazırlık fasiküllerinin satıldığı kitapçılardan oluşuyor – ilk bakışta elbette. Eksi ikinci kata inerseniz bambaşka bir dünya karşılıyor sizi. Efemera, ikinci el kitap, sahaf değeri olan ilk baskılar… Burayı değerli kılan epey şey var. Meraklısına dip not: 1980 yılında temeli atılmış. Bursa’daki ilk yürüyen merdivenin olduğu “alışveriş merkezi” de burası.


Bi'yografi

Özge Sever @kalbinesaklanan

"İyi yazılmış bir hayat hemen hemen iyi yaşanmış bir hayat kadar ender bulunur" diyen Thomas Carlyle konuğumuz. Carlyle, 5 Şubat 1881’de hayata veda ettiğinde 85 yaşındaydı. Küçük bir Thomas Carlyle turuna hazır mıyız?

  • İktisat bilimine “kasvetli bilim" tanımlamasıyla hafızlarda yer edindi.

  • Onun eserlerinde İngiltere’nin tarihi, toplumsal yapısı, işçi sınıfının yaşadığı sorunlar büyük yer kaplıyor.

  • Almanya’ya ve Almancaya duyduğu ilgiyle Almanca eserleri İngilizceye çevirdi ve yayımladı.

  • İlgisi bir süre sonra deneme, biyografi, tarih gibi alanlara kayan Carlyle, denemelerini yayımlamaya başladı. Deneme yazarı olarak ün kazandı lakin denemelerindeki üslubu ona aksi ve kızgın üsluplu bir yazar olarak da ünlenmesine sebep oldu.

  • Terzi ve Yeniden Yapılan Dikiş isimli eseri Britanya eleştirmenleri ve okurlarınca önce beğeni toplamadı, sonradan değeri anlaşıldı. Carlyle’nin kendi yaşamını eleştirel bir biçimde ele alıp derin bir analiz yaptığı eseri belki de bunun sebebi kendi hayatına bu kadar cesurca bakabilme cesaretidir.

  • Londra’da Chelsea semtinde yaşadığı dönemde Leigh Hunt, John Stuart Mill ve Ralph Waldo Emerson gibi yazarlar ondan "Chelsea'nin Bilgesi” diye bahsetti.

  • Kahramanların gökten düşen, samanı tutuşturarak halkı canlandıran ve harekete geçiren bir yıldırım gibi olduğunu belirttiği Kahramanlar kitabı Ötüken Neşriyat ’tan okura ulaştırılmış ama şu an baskısı yok. Belki bir sahafta karşınıza çıkar. Güzel haber Saltokur’dan okuyabileceğiniz.

“Yaşadığınız dönem kötüyse siz, iyileştirmek için oradasınızdır!”


bir şiir bir kelime

Orhan Haşim Elmalı @orhanhasim


Hikayeler Kısa-Mevzu Büyük

Rahatsız Kanepe @rahatsizkanepe

Bu hafta Rahatsız Kanepe’nin podcast programının son bölümünü sizinle paylaşıyoruz.













İçimde Bir Şeyler

Oğuzhan Acar @mustbecover

Otoportre

35X50- Kağıt üzerine mürekkep - 2022




Dergiden

Porsuk Kültür Dergi Şubat 2023 sayısı çıktı!


Belki bilmiyorsunuzdur…

Asil Çam @asilcam

Persona - Ingmar Bergman
Persona - 1966 İsveç

Kitap - Uçun Kuşlar Uçun - Sargun A. Tont / Doğan Kitap

Film - Persona / 1966 İsveç - Yönetmen Ingmar Bergman

Şarkı - Riverside - Agnes Obel - Spotify Linki







Kapanış Notları

  • Öykü, Deneme, Araştırma, İnceleme türlerindeki yazılarınızı Porsuk Kültür Dergi'de yayınlanması için gönderebilirsiniz. Mart ayı dosya konusu: ŞEHİR yazı göndermek için son tarih 17 Şubat.

  • İllüstrasyonlarınızla Porsuk Kültür'de yer almak isterseniz, bize portfolyonuzu içeren bağlantının bulunduğu bir e-posta göndermeniz yeterli. Editörlerimiz sizinle iletişim kuracaktır.

  • Kitap tanıtım ve Marka&Proje işbirlikleri için mail adresimizi kullanabilirsiniz.

  • Twitter- @PorsukKultur Instagram- @porsukkultur bilgi@porsukkultur.com


Son Hatırlatmalar

  • Bu bülteni her Pazar saat 10.00'da okumak isterseniz ve henüz abone değilseniz sayfadaki forma e-posta adresinizi yazmanız yeterli.

  • Bu bültenden faydalanacağını düşündüğünüz arkadaşlarınız varsa lütfen adresini onlarla da paylaşın.

Mutlu bir hafta diliyoruz herkese, Pazar günü görüşmek üzere. 10.00'da.

Sevgiler ☘️


15 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page